+38 044 502 6718

Фіскальний тиск посилено: прийнято законопроєкт 5600

Illustration

Законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (№ 5600), проти якого активно виступали експерти та представники бізнес спільноти все ж таки було прийнято. За таке рішення проголосували 255 народних депутатів, які представляють фракції «Слуга Народу», «За майбутнє» та групу «Довіра».
Законопроєкт носить яскраво виражений фіскальний характер, причому значна частина податкового тиску прийдеться на представників малого бізнесу та громадян. Зазначимо, що час для такого посилення вкрай невдалий.
В умовах карантину, що супроводжується тривалими обмеженнями, чимало бізнесів та громадян опинилися в достатньо складному стані. І якщо в багатьох інших країнах ми спостерігаємо масштабні програми допомоги, які, серед іншого, включають і численні кроки з податкової лібералізації, Україна, на жаль, рухається в протилежному напрямку.
Серед новацій що очікують платників податків:● контролюючі органи отримали право звернення до суду для встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи, що має податковий борг;● надано право контролюючому органу під час перевірок відкрито здійснювати звукозапис, фото-, відео- фіксацію та відповідно використовувати такі записи як підставу для висновків акту перевірки;● збитки враховуються частинами по 50% щороку. Якщо сума збитків, що залишилась, становитиме до 10% від позитивного фінансового результату (прибутку), то такі збитки враховуються у повному обсязі. Першим звітним періодом буде 2022 рік;● звільнено від оподаткування прибуток виробників свійської птиці, однак зазначена пільга не розповсюджується на курей;● пільга щодо звільнення від ПДФО доходів з реалізації власновирощеної продукції залежить не від розміру земельної ділянки, а від розміру отриманого доходу і надається, коли розмір доходу не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати;● встановлене мінімальне податкове зобов'язання щодо земельних ділянках державної та недержавної форми власності; ● зменшено терміни по включенню до податкового кредиту зареєстрованих ПН з 1095 до 365 календарних днів;● передбачено оподаткування ПДФО операцій фізичної особи з продажу третього та більше об’єктів нерухомого майна за ставкою 18%;● збільшено відсоток щорічного підвищення ставки екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти та скорочено термін досягнення основної ставки встановлених у пунктах 245.1 та 245.2 статті 245 ПКУ з 01.01.2030 до 01.01.2025 року та встановлено підвищення ставок екологічного податку на 10% за розміщення забруднюючих речовин;● розширено підстави для анулювання ліцензії на виробництво підакцизної продукції;● підвищено ставки акцизного податку на алкогольні напої;● підвищено ставки податку за викиди в атмосферне повітря окремих забруднюючих, податку за розміщення відходів;● запроваджено диференціацію ставок оподаткування руд заліза в залежності від розміру середньої фактичної ціни реалізації. При цьому саме при голосуванні в другому читанні більш-менш виважену і логічну формулу з урахуванням коефіцієнтів та вирахуванням логістичної складової було вщент зруйновано і залишилась тільки ціна PLATTS в Китаї. Болюче питання які саме обсяги товарної продукції (руда, концентрат, агломерат, окатиш) приймати в обрахунок залишається відкритим. Змінена формула взагалі не обговорювалась на комітеті, як не передбачалось і вилучення змін в оподаткуванні марганцевих руд, тут все залишатиметься як і наразі.
Зазначимо, що прийняття закону порушує вимогу ст. 4 Податкового кодексу відповідно до якої «зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніш як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки». Наш детальний коментар щодо цього законопроєкту ми підготуємо після того, як буде опубліковано варіант законопроєкту в остаточній редакції.

ЗАВАНТАЖИТИ СТАТТЮ У PDF
Якщо у Вас є запитання або Вам потрібна консультація з питань податкового декларування, будь ласка, зв’яжіться з нами, ми зможемо Вам допомогти!


ТЕТЯНА ШЕВЦОВАСЕОau.moc.sulp-latipac%40avostvehs.t+38 (050) 310 99 03

ОЛЕКСАНДР ДАНИЛЕНКОДиректор департаменту консалтингуau.moc.sulp-latipac%40oknelynad.o+38 (063) 692 95 00

Illustration

вул. Гончарна, 9-А
м. Київ, Україна, 04071
www.capital-plus.com.ua