+38 044 502 6718

Культура на карантині: як оподатковуватимуть «креативні» галузі?

16.12.2020

Illustration

4 листопада Верховна Рада прийняла проєкт Закону України від 15 липня 2020 року № 3851 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій».
Законом впроваджуються податкові механізми для надання державної підтримки сферам культури, туризму та сектору креативних індустрій з метою недопущення їхньої стагнації задля збереження та створення нових робочих місць. Наразі Закон знаходиться на підписі в Президента України.
Новели Закону:
1) Запроваджується поняття культурного гранту — цільової допомоги у вигляді коштів або майна, що надаються на безоплатній і безповоротній основі коштом державного або місцевого бюджетів, міжнародної технічної допомоги для реалізації проєкту або програми у сферах культури, туризму й у секторі креативних індустрій у порядку, установленому законом;
2) З’являються нові податкові різниці:
Фінансовий результат зменшується:
на суму культурних грантів, отриманих платником податку та включених до складу доходів звітного періоду відповідно до НП(С)БО або МСФЗ (пп. 140.4.8 ст. 140 ПКУ).
Фінансовий результат збільшується:
на суму витрат, пов’язаних із виконанням умов договору про надання культурного гранту, понесених у поточному звітному періоді коштом таких грантів (але не більше суми таких грантів) та включених до складу витрат поточного звітного періоду (пп. 140.5.16 ст. 140 ПКУ).
3) Звільнено від оподаткування ПДФО суми отриманих фізичними особами, фізичними особами — підприємцями та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, культурних грантів за умови їхнього повного та цільового використання.
4) Оподатковуються ПДВ за ставкою в розмірі 7 відсотків постачання послуг:
із показу (проведення) театральних, оперних ... та інших вистав, постановок, виступів професійних мистецьких колективів, артистичних груп, акторів та артистів (виконавців), кінематографічних прем’єр, культурно-мистецьких заходів;
із показу оригіналів музичних творів, демонстрації виставкових проєктів, проведення екскурсій для груп та окремих відвідувачів у музеях, зоопарках та заповідниках, відвідування їхніх територій та об’єктів відвідувачами;
з розповсюдження, демонстрування, публічного сповіщення і публічного показу фільмів, адаптованих відповідно до законодавства в україномовні версії для осіб з порушеннями зору та осіб з порушеннями слуху (з 1 січня 2023 року до 1 січня 2025 року звільняються від оподаткування).
5) До 1 січня 2025 року (зараз — до 2023 року), звільняються від ПДВ оподаткування операції з постачання національних фільмів.
6) До 1 січня 2023 року, операції з постачання послуг з тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями й подібними засобами тимчасового розміщування (клас 55.10, група 55 Класифікації видів економічної діяльності ДК 009:2010) оподатковуються ПДВ за ставкою в розмірі 7 відсотків.
На думку авторів закону, він може допомогти галузям культури та туризму в умовах скорочення попиту на культурні послуги (зокрема, через карантинні обмеження) та несприятливої ситуації в економіці.

Якщо у Вас є запитання або Вам потрібна консультація з питань податкового декларування, будь ласка, зв’яжіться з нами, ми зможемо Вам допомогти!

ТЕТЯНА ШЕВЦОВАСЕОau.moc.sulp-latipac%40avostvehs.t+38 (050) 310 99 03
КОНСТЯНТИН КРАСНОУХОВCOOau.moc.sulp-latipac%40vohkuonsark.k+38 (050) 462 48 83

Illustration

вул. Гончарна, 9-А
м. Київ, Україна, 04071
www.capital-plus.com.ua